Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ποδηλατικός τουρισμός στα σύνορα Ουγγαρίας Αυστρίας - Eurovelo 13 Σιδηρούν Παραπέτασμα

Στην διαδρομή μελέτης για το Eurovelo 13 πήρε μέρος η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του έργου «Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής: Διαδρομή του Σιδηρούν Παραπετάσματος» στην περιοχή της λίμνης Fertő στο Burgenland, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν εφαρμογές για βιώσιμες μεταφορές και προγράμματα για τον τουρισμό, και πήραν μέρος σε παρουσιάσεις και συζητήσεις με τους υπευθύνους. 
Η διαδρομή ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Sopron (Ödenburg), που λειτουργεί από την εταιρεία GYSEV. Στον σταθμό λειτουργεί γραφείο Κινητικότητας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος  GREMO ανάμεσα στην Αυστρία και την Ουγγαρία:
Προσφορές για ποδηλάτες (στην Ουγγαρία): 

Η περιοδεία έγινε γύρω από τη λίμνη Fertő που είναι 140 χλμ., εκ των οποίων 40 χλμ. βρίσκονται στην Ουγγαρία. Ο ποδηλατόδρομος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του διαχωρισμένος από την κίνηση του αυτοκινητόδρομου και αποτελεί μέρος του EuroVelo 13. Η ποιότητα της διαδρομής στην Ουγγαρία κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό σε πολλές περιοχές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα ανανεωθεί την άνοιξη του 2014.

Η Αυστρο-Ουγγρική περιοχή Fertő έλαβε τον τίτλο Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO το 2003 στην κατηγορία Πολιτιστικό Τοπίο. Υπάρχουν ξεχωριστές οργανώσεις παγκόσμιας κληρονομιάς και στις δύο πλευρές των συνόρων υπεύθυνες για τη διατήρηση της αρμονίας της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς και για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην περιοχή. Από την άποψη των βιώσιμων μεταφορών, του τουρισμού και της διαχείρισης των πόρων, η περιοχή της λίμνης Fertő Λίμνη διαχειρίζεται ως κοινό εθνικό πάρκο και στις δύο πλευρές.
Το Hegykő είναι ο κύριος τουριστικός προορισμός της περιοχής Fertő. Το χωριό με 1.400 κατοίκους πραγματοποιεί 100.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα το χρόνο, χάρη στα ιαματικά λουτρά και στα διάφορα πολιτιστικά προγράμματα. Κατά την διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος έγινε συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα: Zsolt Jakab, Tibor Ράντοβιτς, Sa-Ra ιαματικά λουτρά (http://www.saratermal.hu/home), József Hospely, Tornacos Πανσιόν (http :/ / www.tornacos.hu/szabadidoa/, η οποία προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες φιλικές προς τους ποδηλάτες. Το διασυνοριακό Εθνικό Πάρκο Fertő Hanság εκτός από τη διατήρηση των φυσικών αξιών, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον οικο-τουρισμό της περιοχής και στη δημιουργία και τη διατήρηση των συνθηκών υποδομής του ποδηλατικού τουρισμού. Στο László Manor, το οποίο άνοιξε το 2012, παρουσιάζονται τα αυτόχθονα είδη και οι χαρακτηριστικές βιοτεχνίες της περιοχής.
Περισσότερες πληροφορίες: : http://www.ferto-hansag.hu/index.php?lang=en
O σύνδεσμος Alpokalja IKVA-Mente αναπτύσσει προϊόντα (περιηγήσεις, υπηρεσίες, συστήματα διασφάλισης της ποιότητας) που σχετίζονται με τον αειφόρο τουρισμό στην περιοχή, στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης με βάση την τοπικές πολιτιστικές και φυσικές αξίες. Η κα Csilla Páliné Keller παρουσίασε έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2007-13 και παρουσίασε τις δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας της Συμμαχίας Naturama. Περισσότερες πληροφορίες : http://www.fertotaj.info/hu/koszontjuk!.html

 



Η περιοχή της λίμνης Fertő είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός ποδηλασία στην Κεντρική Ευρώπη. Εκτός από το πυκνό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το πορθμείο με σκάφη για την μεταφορά  ποδηλάτων, συνδέει τα χωριά και κάνει την περιοχή ακόμα πιο ελκυστική για τους ποδηλάτες.

Θαλάσσια μεταφορά ποδηλάτων: http://www.neusiedlersee.com/de/service/nsc/radfaehren/1
Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι: 
Σύστημα Ενοικίασης Ποδηλάτων Nextbike: http://www.nextbike.at/burgenland.html
Μετρητής Ποδηλάτων : http://www.ebe-solutions.at/DE/fahrradbarometer/view/

Μνημείο Πανευρωπαϊκού Πικνίκ


Στις 19 Αυγούστου του 1989, η ουγγρική αντιπολίτευση οργάνωσε ένα πικνίκ στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα με στόχο τη διάλυση του Σιδηρούν Παραπετάσματος που χώριζε την Ευρώπη. Αρκετές εκατοντάδες οικογένειες από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας παρακολούθησαν το πικ-νικ, και με την ευκαιρία έφυγαν στην Αυστρία μέσω της πύλης του συρματοπλέγματος. Η εκδήλωση ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επανένωση της Γερμανίας.
Περισσότερες φωτογραφίες στην διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου