Παρουσιάσεις

Προοπτικές ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Παιονία

Το  Δίκτυο Επιχειρήσεων "ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ"  παρουσίασε σε ημερίδα στις 25/6/2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παιονίας στο Πολύκαστρο Κιλκίς ο Γ. Φαρφαράς, εκπρόσωπος της ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ που υλοποιείτο ευρωπαϊκό έργο: "Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής: "Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα"( Iron Curtain Trail ). 

Η ημερίδα με θέμα «Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, ΚοινΣΕπ και Οι προοπτικές στην Παιονία» οργανώθηκε από την υπό σύσταση αναπτυξιακή σύμπραξη «Δομή Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας-ΔΟ.Σ.Κ.Ο.ΚΕ.Μ.» μετά από πρόσκληση του Δήμου Παιονίας.

Στην παρουσίαση του με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης του βιώσιμου θεματικού τουρισμού στην Παιονία» ο Γ. Φαρφαράς αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα για το δίκτυο επιχειρήσεων φιλικών προς του ποδηλάτες "Cyclists Welcome Hellas", τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια για την συμμετοχή των επιχειρήσεων διαμονής στο δίκτυο και την σημασία των ποιοτικών υπηρεσιών κατά μήκος μιας ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo.

Η εξερεύνηση της διαδρομής Iron Curtain Trail με τρένο και ποδήλατο



Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2014, εκπρόσωποι ποδηλατικών οργανώσεων, τουριστικών φορέων, υπηρεσιών μεταφοράς, ποδηλάτες κ.ά., πραγματοποίησαν ένα ευχάριστο ταξίδι με ποδήλατο και τρένο γύρω από τη λίμνη Κερκίνη. Σε συνδυασμό με το παραπάνω ταξίδι, η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” σε συνεργασία με την “Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης” -που αποτελεί και το “Ελληνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo”- διοργάνωσαν επίσκεψη μελέτης για το έργο “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα (Iron Curtain Trail): Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo”  σε περιοχή μερικά χιλιόμετρα νότια από το ελληνοβουλγαρικό τμήμα της διαδρομής Iron Curtain Trail (EuroVelo 13). 
Μαζί με άλλους συμμετέχοντες από τον Μεθοριακό Σταθμό της Βυρώνειας και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περισσότεροι από 200 ποδηλάτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην πραγματοποίηση της διαδρομής συνδυάζοντας την ποδηλασία και το ταξίδι με τρένο. Οι ποδηλάτες τοποθέτησαν τα ποδήλατα στην Θεσσαλονίκη στη ειδική σκευοφόρο του τρένου και το ταξίδι για τη Βυρώνεια ξεκίνησε. Εκεί, τους επιβάτες περίμεναν άλλοι ποδηλάτες οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στο ποδηλατικό μέρος του ταξιδιού. Κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες είχαν διανυκτερεύσει κοντά στη λίμνη Κερκίνη σε καταλύματα κατάλληλα για ποδηλάτες, έτσι σημείο συνάντησης όλων ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός Στρυμώνα όπου σταμάτησε η σκευοφόρος. Μόλις όλοι πήραν τα ποδήλατά τους, κάποιοι συμμετέχοντες ξεκίνησαν για το μονοπάτι στην ακτή της λίμνης Κερκίνης ενώ όσοι επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην επίσκεψη μελέτης του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα” ξεκίνησαν για το Οχυρό Ρούπελ και τα θερμά λουτρά στο Άγκιστρο και στο Σιδηρόκαστρο, περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής “Σιδηρούν Παραπέτασμα” - EuroVelo 13.
Ο συνδυασμός της ποδηλασίας με το ταξίδι με τ
ρένο δεν αποτέλεσε τη μοναδική δραστηριότητα της ημέρας. Οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει πολλές και διαφορετικές παράλληλες δραστηριότητες ώστε να καλύψουν τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων στους αντίστοιχους προορισμούς. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τοξοβολία, επισκέψεις σε ιστορικές τοποθεσίες ή επίσκεψη στο Δημοτικό Ενυδρείο της Βυρώνειας. Ορισμένες από τις δραστηριότητες όπως οι βόλτες με ξεναγό ή η παρακολούθηση των πουλιών, έγιναν στη λίμνη Κερκίνη η οποία, χάρη στην ηρεμία της, αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο της φύσης και ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά περιβάλλοντα στην Ελλάδα για πάνω από 227 καταγεγραμμένα είδη πουλιών. 
Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη ζωντανή μουσική και τα ειδικά γεύματα που προσέφερε ο “Μεθοριακός Σταθμός”. Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ παρουσιάσε στους συμμετέχοντες το έργο Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα που αφορά την κοντινή διαδρομή EuroVelo 13 η οποία ακολουθεί το παλιό Σιδηρούν Παραπέτασμα από τη Θάλασσα Μπάρεντς έως τη Μαύρη Θάλασσα και περνά από 20 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.  Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βυρώνειας σχετίζεται με ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Χαρακτηριστικά, η ιδιοκτήτρια του “Μεθοριακού Σταθμού” Νένα Σαββίδου αναφέρει: “Το καλοκαίρι του 1913, κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος όριζαν εδώ από κοινού τις κινήσεις που θα έκαναν σε σχέση με την ηττημένη Βουλγαρία, πριν την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Βουκουρεστίου.” Η κα Σαββίδου τονίζει επίσης ότι σκοπός σήμερα είναι η ανατροπή των αντιλήψεων για τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και η μετατροπή του σε χώρο αναψυχής, κατάλληλο για πολιτισμικό τουρισμό και εναλλακτικές δραστηριότητες. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ύπαρξη ξενώνων, youth hostel και άλλων καταλυμάτων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στα κριτήρια που θέτει το δίκτυο “Ποδηλάτες Καλώς Ήλθατε - Cycists Welcome Hellas”       
Στο τέλος της επιτυχημένης αυτής μέρας, ο Γιώργος Φαρφαράς, εκπρόσωπος της ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ που υλοποιείτο ευρωπαϊκό έργο: "Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής: "Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα"( Iron Curtain Trail ) στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων σχολίασε: “Προσπαθούμε να ερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες συνδυαστικών πακέτων τουρισμού που να περιλαμβάνουν συνδυαστικές μεταφορές, καταλύματα για διαμονή, υπηρεσίες εστίασης και συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες”. Ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά που και ο ίδιος συνδύαζε την ποδηλασία με ταξίδι με τρένο και τόνισε ότι η επιλογή αυτή είναι ιδανική για ποδηλατικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Συγκεκριμένα ανάφερε: “Μετά τη συνάντησή μας στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα, έχουμε ήδη ξεκινήσει μία πολύ καλή συνεργασία με τον Δρ. Νικόλαο Αθανασόπουλο, Ειδικό Σύμβουλο Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και ανυπομονούμε να διοργανώσουμε μαζί την επόμενη ποδηλατική εκδήλωση κατά μήκος της διαδρομής EuroVelo 13 στον Άρδα ποταμό, στο τμήμα που βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Άρδα αυτό το καλοκαίρι.”    

Η ποδηλατική διαδρομή "Σιδηρούν Παραπέτασμα" στο Cyclingspot Mountain Bike Cup


Στον αγώνα ορεινής ποδηλασίας (XCΟ) Cross Country Olymp. στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης συμμετείχε ο Γ. Φαρφαράς, εκπρόσωπος της ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ που υλοποιείτο ευρωπαϊκό έργο: "Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής: "Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα"( Iron Curtain Trail ) στα πλαίσια του Cyclingspot Mountain Bike Cup, μια σειρά έξι αγώνων ορεινής ποδηλασίας για ανεξάρτητους αθλητές. 

Ο αγώνας οργανώθηκε  από το Cyclingspot, σε συνεργασία με τους Μαχητές Πεύκων στο Πλατανόρεμα, σε μια πανέμορφη περιοχή για τους ποδηλάτες και τους θεατές. Ο Γ. Φαρφαράς, υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα αγωνίσθηκε με την ομάδα και το ποδήλατο του Action Bike Club και με τα χαρακτηριστικά του EuroVelo 13, της ποδηλατικής διαδρομής "Iron Curtain Trail - Σιδηρούν Παραπέτασμα".


Πριν και μετά τους αγώνες, αθλητές και θεατές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για  για τις δράσεις  που υλοποιεί για το ευρωπαϊκό έργο με τίτλο: "Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής: "Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα"( Iron Curtain Trail ).

Το πρόγραμμα Iron Curtain Trail αφορά τη σύνδεση περιοχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μία ποδηλατική διαδρομή μεγάλης απόστασης και την ανάπτυξη και προώθηση της διαδρομής EuroVelo 13. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East Europe - SEE), εταίρος από την Ελλάδα είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”.

Ποδηλάτες καλώς ήλθατε στις Σποράδες

Στα νησιά των Σποράδων ποδηλάτησε το Δίκτυο "Cyclists Welcome Hellas" από τις  6 έως 10 Φεβρουαρίου 2014 και ο Γ. Φαρφαράς, εκπρόσωπος της ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ που υλοποιείτο ευρωπαϊκό έργο: " Iron Curtain Trail" με στόχο την ενημέρωση για το ποδηλατικό δίκτυο EuroVelo στην Ελλάδα και το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού έργου (SEE), "Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo" (http://ict13gr.blogspot.gr/)  

Οι ποδηλατικές ομάδες είχαν θερμή υποδοχή και φιλοξενία και στα τρία νησιά που επισκέφθηκαν καθώς επίσης και ενημερωτικές συναντήσεις με τους δημάρχους των νησιών.

Ο υπεύθυνος Γ. Φαρφαράς παρουσίασε τις δυνατότητες του ποδηλατικού τουρισμού και την σημασία των ποιοτικών υπηρεσιών κατά μήκος μιας ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo. Επίσης ενημέρωσε για τη δημιουργία του δικτύου επιχειρήσεων φιλικών προς του ποδηλάτες "CyclistsWelcome Hellas", τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια για την συμμετοχή των επιχειρήσεων διαμονής και εστίασης στο δίκτυο.


Περισσότερες φωτογραφίες εδώ


Χάρτες Διαδρομών




Με την συνεργασία και την υποστήριξη:
Πράσινες Διαδρομές Kοιν.Σ.Επ. http://www.greenwayscoop.gr/
Action Bike Club   http://www.actionbikeclub.gr/ 
Θαλάσσιες ΟικοΠεριηγήσεις   www.sunactivities.com
Anastasios Ktistis Photography  http://aktistis.com/ 
Πολιτιστικός Σύλλογος "H Σκιάθος" http://syllogos-skiathos.gr/wp/
Skiathos Mountain Bike http://www.skiathosmountainbikes.com/ 
IKION Rooms, Alonnisos http://www.ikiongroup.com/ 

Σύγχρονες Εναλλακτικές Προσεγγίσεις Τουριστικής Ανάπτυξης, Προβολής και Δημιουργικής Καινοτομίας

Στη φετινή διοργάνωση της 29ης «Philoxenia» η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ICT κατά την διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Τομέα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Φιλοξενίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Εναλλακτικές Προσεγγίσεις Τουριστικής Ανάπτυξης, Προβολής και Δημιουργικής Καινοτομίας», στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».
Στη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν από την πλευρά του δήμου οι Νέοι Πολιτιστικοί Οδηγοί της Θεσσαλονίκης, ο σχεδιασμός των νέων σελίδων του Τουριστικού οδηγού του website του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι εφαρμογές προβολής σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και άλλα μέσα των Νέων τεχνολογιών και παρουσιάσεις για θέματα όπως η γαστρονομία ως εργαλείο προώθησης του Ελληνικού τουρισμού, ψώνια και τουρισμός και δημιουργικός τουρισμός. Ο Γιώργος Φαρφαράς παρουσίασε τις εξελίξεις και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ICT και ειδικότερα την δημιουργία του δικτύου επιχειρήσεων φιλικών προς του ποδηλάτες "Cyclists Welcome Hellas", τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια για την συμμετοχή των επιχειρήσεων διαμονής στο δίκτυο και την σημασία των ποιοτικών υπηρεσιών κατά μήκος μιας ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo. Επίσης αναφέρθηκε στη διαδικασία ανάπτυξης μιας νεάς ποδηλατικής διαδρομής στα χνάρια της αρχαίας και σύγρονης Εγνατίας οδού, για την οποία απαιτούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά οδικού δικτύου (επιφάνεια, κατά μήκος κλίση, συντήρηση), συγκεκριμένα σήμανση, αναγκαιότητα άρθρωσης με τα ΜΜΜ, παροχή υπηρεσιών προς τους ποδηλάτες (διαμονής, τουριστικής πληροφορίας, συντήρησης του ποδηλάτου, κλπ.), διαρκή παρακολούθηση της λειτουργίας της, εμπορία και προώθησή της διαδρομής ως τουριστικό προϊόν, συντονισμό των φορέων και χρηματοδότηση του έργου.
Για την συγκεκριμένη διαδρομή η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης έχοντας την ευθύνη λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου του δικτύου Ευρωπαϊκών Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo, κατέθεσε αίτηση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή (ECF, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών) για μια νέα ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή από το Δυρράχιο της Αλβανίας έως την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία,  διασχιζοντας το Λυχνιδό, την Ηράκλεια, την Πέλλα, τη Θεσσαλονίκη, την Αμφίπολη, τους Φιλίππους, το Τόπειρο, την Μαξιμιανούπολη και την Τραϊανούπολη, έναν από τους δύο σημαντικότερους δρόμους που κατέληγαν στην πρωτεύουσα Ρώμη κατά την  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η αρχική αίτηση υποστηρίχτηκε το 2012 από τον Οργανισμό Τουρισμό Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Ποδηλατοπαίδεια και ποδηλατικός τουρισμός

Στο συνέδριο ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΙΔΕΙΑ 2013, σε μια γιορτή για το ποδήλατο για 4 ημέρες από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, παρουσιάστηκε το έργο"Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo". Το παρακολούθησαν ποδηλάτες, εκπρόσωποι ποδηλατικών τυπικών ή άτυπων ομάδων και οργανώσεων, εκπρόσωποι δήμων σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας από την Θεσσαλονίκη, τις πόλεις του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και την υπόλοιπη Ελλάδα που ασχολούνται με την αστική ποδηλασία, τις ποδηλατικές περιηγήσεις, τον ποδηλατικό τουρισμό και την βιώσιμη κινητικότητα.
H ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΙΔΕΙΑ 2013 διοργανώθηκε από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ", το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και το Πράσινο Ινστιτούτο, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών.
Η Αθανασία Τέλλιου, από την  “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” εταίρο του προγράμματος, παρουσίασε την διαδρομή «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος η οποία συνδέει τις περισσότερες από τις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και παρέχει τις ευκαιρίες για να μάθουμε, να βρούμε και να μοιραστούμε καλές λύσεις για τις τοπικές και περιφερειακές προκλήσεις στην κινητικότητα και για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών (για τη βελτίωση της εικόνας της ποδηλασίας και των Μέσων Δημόσιας Συγκοινωνίας). Επίσης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην χάραξη των νέων διαδρομών στην Ελλάδα ύστερα από την τελευταία συνάντηση των εταίρων του προγράμματος στην Θεσσαλονίκη και την ένταξη ενός νέου τμήματος από την συνοριακή διάβαση Προμαχώνα Σερρών μέχρι την συνοριακή διάβαση Εξοχής Δράμας και η αλλαγή της διαδρομής στην περιοχή του Έβρου από την συνοριακή διάβαση Κυπρίνου στην συνοριακή διάβαση στις Καστανιές κατά μήκος του ποταμού Άρδα.

Περισσότερα: 

Με ποδήλατο! Ευρωπαϊκές και Ελληνικές επιτυχείς πρακτικές προώθησης του ποδηλάτου

Στο διεθνές συνέδριο «Με ποδήλατο! Ευρωπαϊκές και Ελληνικές επιτυχείς πρακτικές προώθησης του ποδηλάτου» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου CiELo (City Port Eco Logistics) στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013" παρουσιάστηκε το
"
Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo".

Στην πρώτη και δεύτερη ενότητα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν Καλές Πρακτικές προώθησης του ποδηλάτου σε Ευρωπαϊκές και Ελληνικές πόλεις (Περιφέρεια Απουλίας, Δήμος Γκντανσκ/Πολωνία, Δήμος Γκρατς/Αυστρία, Δήμος Πάντοβα/Ιταλία, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκης”.
Στην ενότητα «Ποδηλατικός Τουρισμός. Μια ευκαιρία για εθνική και τοπική ανάπτυξη», παρουσιάστηκαν επιχειρηματικά παραδείγματα ποδηλατικού τουρισμού ενώ ο Γιώργος Φαρφαράς από την  Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις ευκαιρίες και προκλήσεις κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo στην Ελλάδα και ειδικότερα για τις εξελίξεις του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo”  του ευρωπαϊκού προγράμματος  Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE, http://ict13gr.blogspot.gr/) για την διαδρομή EuroVelo 13 "Iron Curtain Trail. 
Ειδικά όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών, παρουσίασε τη δημιουργία του δικτύου επιχειρήσεων φιλικών προς του ποδηλάτες CYCLISTS WELCOME HELLAS / ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ, τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια για την συμμετοχή των επιχειρήσεων διαμονής και εστίασης στο δίκτυο και την σημασία των ποιοτικών υπηρεσιών κατά μήκος μιας ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo. 

Τουρισμός που δεν πληγώνει το περιβάλλον

Σε ημερίδα με θέμα  “Τουρισμός που δεν πληγώνει το περιβάλλον” που διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Τουριστικών Καταλυμάτων Λίμνης-Ροβιών την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις Ροβιές Ευβοίας παρουσίασε o Γ. Φαρφαράς τις εξελίξεις και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ICT και ειδικότερα την δημιουργία του δικτύου επιχειρήσεων φιλικών προς του ποδηλάτες "Cyclists Welcome Hellas", τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια για την συμμετοχή των επιχειρήσεων διαμονής στο δίκτυο και την σημασία των ποιοτικών υπηρεσιών κατά μήκος μιας ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo
Στην συνάντηση παρουσιάσεις είχαν ανάμεσα σε άλλους η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης  η Ελληνική Εταιρία Ακουστικής Οικολογίας και η Ελληνική Ορνιθολογική Eταιρεία. Στην συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών συλλόγων και αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής, η Τουριστική Προβολή Ευβοίας, η Διεύθυνση Τουρισμού Αντιπεριφέρειας Ευβοίας, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Β.Ευβοίας, η Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ευβοίας, το Επιμελητήριο Ευβοίας ξενοδόχοι, ξεναγοί και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού.

Περισσότερα: https://www.facebook.com/events/1428194867402283/?ref=22

Η ποδηλατική διαδρομή "Σιδηρούν Παραπέτασμα" στο 2ο Action Bike Club ΜΤΒ Hortiati


Στο όρος Χορτιάτη ανέβηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Iron Curtain Trail και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo στα πλαίσια του  αγώνα ορεινής ποδηλασίας «2ο Action Bike Club ΜΤΒ Hortiati”. Διοργανωτές ήταν η Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών Μακεδονίας Θράκης (ΠΕΠΑΜΑΘ) σε συνεργασία με το κατάστημα Action Bike Club και την Specialized, σε μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος που ικανοποίησε και τους πιο απαιτητικούς αθλητές.  Ο Γiώργος Φαρφαράς από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης παρείχε πληροφορίες στους αθλητές και το κοινό για τις δράσεις  που υλοποιεί για το ευρωπαϊκό έργο με τίτλο: "Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής: "Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα"( Iron Curtain Trail ).

Το πρόγραμμα Iron Curtain Trail αφορά τη σύνδεση περιοχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μία ποδηλατική διαδρομή μεγάλης απόστασης και την ανάπτυξη και προώθηση της διαδρομής EuroVelo 13. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East Europe - SEE), εταίρος από την Ελλάδα είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Η ποδηλατική διαδρομή "Σιδηρούν Παραπέτασμα" στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Από το περίπτερο του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων στο οποίο συμμετέχει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo ενημερώνει τους επισκέπτες της 78ης Δ.Ε.Θ. για το έργο "Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής: "Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα" που υλοποιεί στις περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το έργο “Iron Curtain Trail” αφορά τη σύνδεση περιοχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μία ποδηλατική διαδρομή μεγάλης απόστασης και την ανάπτυξη και προώθηση της διαδρομής EuroVelo 13 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East Europe-SEE). Εταίρος από την Ελλάδα είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” 


Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται έρευνα κατά μήκος της νέας διαδρομής στους νομούς Σερρών και Δράμας που έχει προτείνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης για ένταξη στην τελική διαδρομή ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η έρευνα στον νομό Έβρου.


Επίσης για το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί συνέδριο και συνάντηση των εταίρων του προγράμματος στην Θεσσαλονίκη, στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2013.


Επισκεφθείτε το περίπτερο για να ενημερωθείτε για τις δράσεις μας για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό και να γνωρίσετε και τις υπόλοιπες 48 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.




Ξανασχεδιάζοντας το τουριστικό προϊόν του Ν. Εβρου στη βάση της Αειφορίας


Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη ποδηλατικών διαδρομών στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και ειδικότερα στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Βουλγαρίας στην περιοχή του Ν. 'Εβρου μέσα από το πρόγραμμα "Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής "Σιδηρούν Παραπέτασμα" παρουσίασε ο Γιώργος Φαρφαράς, υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα, στα πλαίσια της ημερίδας του έργου "GreenSpots" Καινοτόμο και Περιβαλλοντικά Φιλικό Δίκτυο για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων της  Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» και έχει σαν στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την αξιοποίηση του περιβαλλοντικού αποθέματος της. Στην συνάντηση κατέθεσαν τις απόψεις τους, για την αναδιαμόρφωση του κοινού τουριστικού προϊόντος της περιοχής, εκπρόσωποι από τους φορείς διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Επιμελητήριο 'Εβρου και το Δίκτυο Agrinet.

Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη ποδηλατικών διαδρομών στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης



Παρουσίαση του έργου “Iron Curtain Trail” θα γίνει τη  την Τετάρτη 5 Ιουνίου στην Ορεστιάδα (Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, ώρα 18.15).
Στις συναντήσεις αυτές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, οργανώσεις για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ποδηλασία, ορειβατικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι Προστατευόμενων Περιοχών NATURA, επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, ενώσεις ξενοδόχων και επαγγελματικά επιμελητήρια, εκπρόσωποι μουσείων και άλλων τοπικών σημείων ενδιαφέροντος για τους τουρίστες (σπήλαια, αγροτικοί συνεταιρισμοί, τοπικά προϊόντα κ.ά.) και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του στην δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού κατά μήκος των συνοριακών ορεινών όγκων της περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Π.Α.Μ.Θ - Π.Ε Έβρου και με την υποστήριξη του Δήμου Ορεστιάδας και του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Ορεστιάδας "Ρήσος".
Ο Ευρωπαϊκός Ποδηλατικός Τουρισμός ανέρχεται σε 2.8 δις. μετακινήσεις ετησίως εντός Ευρώπης, που καλύπτουν 25.6 εκατ. διανυκτερεύσεις και έχει υπολογιστεί ότι αποτελεί περίπου το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα 54 δις. Ευρώ.Με το έργο “Iron Curtain Trail” γίνεται ένα βήμα προώθησης της ποδηλασίας και των μέσων βιώσιμης μεταφοράς για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας ενώ παράλληλα ενισχύεται η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων ανάμεσα στους πολιτισμούς των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ποδηλατικές διαδρομές μέσα από το πρόγραμμα “Iron Curtain Trail”

Μια οικολογική και εναλλακτική πρόταση για την υιοθέτηση ενός φυσικού τρόπου ζωής, μια προσπάθεια στήριξης και προώθησης του βιώσιμου τουρισμού και μια ευκαιρία για πολιτισμική ανταλλαγή αποτελεί το έργο “Iron Curtain Trail (ICT) - Sustainable mobility along the newest Eurovelo route” – “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo” του Ευρωπαϊκού προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης- South East Europe (SEE).

Με τον πιο οικολογικό και οικονομικό τρόπο να εξερευνήσουν τον κόσμο, οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν διαδρομή 9.000 χιλιομέτρων που θα συνδυάζει την ποδηλασία με τη χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς και θα διασχίζει 20 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες οι: Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ.
Ο Ποδηλατικός Τουρισμός αναφέρεται συγκεκριμένα σε ταξίδια μεταξύ τοποθεσιών με το ποδήλατο για σκοπούς αναψυχής και εκδρομές στον ελεύθερο χρόνο ή ψυχαγωγικές εκδρομές από τον τόπο διαμονής ή από τον τόπο διαμονής των διακοπών. Η ποδηλασία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής εμπειρίας και ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να περνά περισσότερο χρόνο για να γνωρίσει την κουζίνα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της περιοχής που ταξιδεύει κατά προτίμηση με τα πόδια, με ποδήλατο ή με δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτή η μορφή τουρισμού, παρέχει μια πλουσιότερη εμπειρία για τους τουρίστες και μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Ποδηλατικός Τουρισμός ανέρχεται σε 2.8 δις. μετακινήσεις ετησίως εντός Ευρώπης, που καλύπτουν 25.6 εκατ. διανυκτερεύσεις και έχει υπολογιστεί ότι αποτελεί περίπου το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα 54 δις. Ευρώ.
Με το έργο “Iron Curtain Trail” γίνεται ένα βήμα προώθησης της ποδηλασίας και των μέσων βιώσιμης μεταφοράς για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας ενώ παράλληλα ενισχύεται η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων ανάμεσα στους πολιτισμούς των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η παρουσίαση του έργου “Iron Curtain Trail” θα γίνει τη Δευτέρα 27 Μαΐου στη Δράμα (Αμφιθέατρο Δραμινών, Διοικητήριο Δράμας, ώρα 18.15) και την Τετάρτη 5 Ιουνίου στην Ορεστιάδα (Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, ώρα 18.15).
Στις συναντήσεις αυτές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, οργανώσεις για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ποδηλασία, ορειβατικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι Προστατευόμενων Περιοχών NATURA, επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, ενώσεις ξενοδόχων και επαγγελματικά επιμελητήρια, εκπρόσωποι μουσείων και άλλων τοπικών σημείων ενδιαφέροντος για τους τουρίστες (σπήλαια, αγροτικοί συνεταιρισμοί, τοπικά προϊόντα κ.ά.) και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του στην δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού κατά μήκος των συνοριακών ορεινών όγκων της περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.


Παρουσίαση του προγράμματος ICT για την διαδρομή EuroVelo 13 - Iron Curtain Trail στα 'Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα για τον ποδηλατικό τουρισμό στο δικτυακό κανάλι FOCUS WEB TV.


http://www.focuswebtv.gr/ondemand.aspx?1KAqFex04bxqY%2bQ2w2%2bklcliiIwcHWaHbmIXfGXapdYlwVJ0zmzsfxmAk2heQAs5cBuaEDSGyaTfK6v8tNZejw%3d%3d




ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2013

Ρίχνουν με ορθοπεταλιές τα σύνορα

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63794663

Κατεβάστε όλο το άρθρο σε μορφή PDF

Για περίπου μισό αιώνα, o Ψυχρός Πόλεμος χώριζε την Ευρώπη στην «κόκκινη» Ανατολή και στην «καπιταλιστική» Δύση. Ηταν ένα γκρίζο, πραγματικό όσο και ψυχολογικό, «τείχος» που στοίχειωνε τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Το ιδιαίτερα μακρύ αυτό σύνορο εκτεινόταν από τη θάλασσα του Μπάρεντς στον βορρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Σήμερα, σε πείσμα των παλιών, ψυχροπολεμικών διαχωρισμών, άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο καλούνται να ποδηλατήσουν κατά μήκος των συνόρων των πρώην κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η διαδρομή διασχίζει 20 χώρες, από τις οποίες οι 14 είναι σήμερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ανήκει στο δίκτυο των ποδηλατικών διαδρομών μακρινών αποστάσεων ΕuroVelo που διατρέχουν την ήπειρο από το βόρειο ακρωτήριο μέχρι την Ελλάδα και το Γιβραλτάρ αλλά και από την Ιρλανδία έως τη Μόσχα.
Η μεγάλη ποδηλατάδα ταυτίζεται με τη διαδρομή ΕuroVelo13, ενώ παράλληλα δίνει σάρκα και οστά στο όραμα του πράσινου Γερμανού Ευρωβουλευτή Μάικλ Κράμερ που ήταν ο άνθρωπος που συνέλαβε την αρχική ιδέα.
Ρίχνουν με ορθοπεταλιές τα σύνορα
Η συνεργασία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, περιλαμβάνει τοπικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς από Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, καθώς και ΜΚΟ από Σλοβακία, Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ελλάδα.
Το έργο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF), ενώ, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχει ως παρατηρητής η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Εταίρος του προγράμματος από την Ελλάδα, είναι η ΜΚΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» που διεκδικεί την είσοδο της διαδρομής στο ελληνικό έδαφος από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και την έξοδο από τον αντίστοιχο του Νευροκοπίου. «Αυτή είναι η ουσία της φιλοσοφίας του Κράμερ, η κατά το δυνατόν διαρκής εγγύτητα με τα παλιά σύνορα Ανατολής-Δύσης», εξηγεί στο «Εθνος» ο υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα, Γιώργος Φαρφαράς.
Αναπτυξιακή ευκαιρία
«Το έργο αποτελεί μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας-Θράκης. Στα συρτάρια του ΕΟΤ υπάρχουν μελέτες για τον πράσινο τουρισμό που, μεταξύ άλλων, αφορούν τις δραστηριότητες της ποδηλασίας και της πεζοπορίας, ήδη από το 2007. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε όλα τα πρόσφατα αναπτυξιακά νομοσχέδια δεν αναφέρεται λέξη για τον ποδηλατοτουρισμό και τις αστικές μετακινήσεις με ποδήλατο, σε πλήρη και χαρακτηριστική αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να εξετάσουν με σοβαρότητα τα σχετικά θέματα και να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες», καταλήγει ο, πιστοποιημένος από τον Αυστριακό Φορέα Βιώσιμης Κινητικότητας (FGM), Ελεγκτής Ποδηλατικής Πολιτικής Γιώργος Φαρφαράς.
Ακτινογραφία στο EuroVelo
14 διαδρομές - 70.000 χιλιόμετρα
Η πρόταση που αφορούσε την ποδηλατική διαδρομή ΕuroVelo13 υποστηρίχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού, τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τον Ποδηλατικό και Αθλητικό Σύλλογο Ορεστιάδας «Ρήσος» και τον αθηναϊκό σύλλογο «Φίλοι του Ποδηλάτου». H Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης που υποστηρίζεται από τη γενική γραμματεία Τουρισμού, έχει αναλάβει τη λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών-EuroVelo από τον Νοέμβριο του 2011. Το πρόγραμμα EuroVelo αποτελείται από 14 διαδρομές μακρινών αποστάσεων, τρεις εκ των οποίων διέρχονται από τη χώρα μας.
Πρόκειται για τις διαδρομές στα σύνορα που χώριζαν την Ευρώπη κατά τον Ψυχρό Πόλεμο (ΕuroVelo 13), «Αν. Ευρώπης» (ΕuroVelo 11) και «Μεσογειακή» (EuroVelo 8). Τα μήκη τους ποικίλλουν από 6.000 έως 10.550 χλμ., γεγονός που τις καθιστά «έργο ζωής» των πραγματικά αφοσιωμένων ποδηλατών. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», η ΟΚΘ συμμετείχε στην πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη δυναμική της καθημερινής αστικής μετακίνησης με ποδήλατο. Επιπλέον, η ΟΚΘ έχει καταθέσει αίτηση για νέα ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή στα ίχνη της αρχαίας και της σύγχρονης Εγνατίας οδού, από το Δυρράχιο της Αλβανίας έως την Κωνσταντινούπολη. Η αίτηση υποστηρίχτηκε από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Οι δικτυακές πύλες www.eurovelo.com και www.eurovelo.org παρέχουν πληροφορίες για τις 14 διαδρομές μεγάλων αποστάσεων EuroVelo, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 70.000 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με μελέτη του 2012, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται συνολικά 22 εκατομμύρια πολυήμερα τουριστικά ταξίδια με ποδήλατο. Υπολογίζεται ότι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η δυναμική του EuroVelo μπορεί να αποφέρει 14,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις ποδηλατών σε ετήσια βάση που αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ τζίρου για τους διάφορους επαγγελματίες του κλάδου.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου